Här beskrivs Fiber-LAN-setet LightCore Pro genom frågor och svar.

Fråga: Varför fiberoptik när det redan finns ethernet-kabel?

Svar: Fiberoptik är det bättre alternativet när det handlar om säkerhet, resistens mot yttre störningar men även hög överföringshastighet och då även på på långa avstånd. Det handlar om instanser som militär, sjukhus, bank, trading och liknande. För dessa handlar det om att behålla högsta fidelltet av informationen som skickas och tags emot säker mot avlyssning.
Inom audio har vi fördelen med galvanisk isolering av signalen från routern till streamer/DAC. Eftersom signalen är laseroptisk, berörs den inte av elektriska störningar.

Fråga: Är installationen komplicerad?

Svar: Nej, det är faktiskt enkelt. Installationen tar bara några minuter.

Fråga: Det finns otroligt många typer av fiberkablar och en hel del olika standarder. Så vad ska man välja?

Svar: Efter att ha studerat allt på marknaden och jämfört så är sannolikheten för något bättre än LightCore mycket liten. Varje enhet som kommer med LightCore är testad och enheterna är matchade till varandra. Den medföljande fiberkabeln befinner sig i en kvalitetsstandard på högsta nivå. Men för att ge en summering: fiberoptiska kontakter används för att koppla samman kablage eller för att ansluta optiska sändare / mottagarmoduler – och det har utvecklats många kontakter och kablar. 

Till Single Mode nätverk har i första hand FC- och SC-kontakter, för Multi Mode kontakterna ST och SC. LS-kontakternas bättre precision och mindre storlek har gjort att den förekommer allt mer, bland annat för att den passar direkt i SFP / SFP+ moduler för 1 GB / != GB nätverk.

Fråga: Varför är LightCore så dyrt om man betänker att kablar kan köpas mycket billigare på nätet?

Svar: Testen som nämnts ovan är gjord på de flesta kablarna ur sortimentet hos de fyra bästa tillverkarna. Testet pågick under ett och ett halvt års tid. Resultatet visade att Corning  hade högsta kvalitet  på glaset, slipningsmetoden och och en otrolig kvalitetskontroll. Ur deras sortiment valdes till LightCore deras högsta kvalitet samt slipning.
Kablarna i setet är 100% 3D/Interferometer-testade. Därtill har varje kabel ett unikt ID mätdata som medföljer i beställningen. Skulle något hända, som inte är orsakat av vårdslöst handhavande så byts kabeln ut mot en ny. 

Fråga: Vad är skillnaden på Single Mode och Multi Mode. Vad bör jag välja?

Svar: För det första. Single Mode Duplex skickar endast en enda våglängd som både sändare och mottagare är avstämda för. Multi Mode skickar två signaler i samma kabel, exempelvis så har man en sändare som skickar med en våglängd på 1300 nm och tar emot med 850 nm.

Single Mode är dyrare men klarar långa avstånd utan förlust (upp till 40 km). Multi Mode kan skicka mer information men på mycket kortare avstånd.

Multi Mode core –> 50/52 μm (micrometer) = två våglängder
Single Mode core –> 5 μm (micrometer) – en våglängd
TPU skyddsskal –> ca. 125 μm
1 μm = 0.000001 meter

Kabelonstruktionen inifrån och ut:
Fiber, tight packa
Bepansrad, lindad tub i rostfritt stål
Tätt kevlar-nät
Flätning av rostfritt stål
Mörkgrått ytskickt av TPU (Thermoplastic Poly Urethane) Består av polyuretanplaster med många egenskaper, inklusive elasticitet, transparens och motståndskraft mot olja, fett och nötning.

Fråga: Är kabeln till LightCore samma som Toslink-kabeln?

Svar: Nej det är inte alls samma. Toslink är en ledare av ett plastmaterial vilket ger begränsningar i bandbredd. När Toslink introducerades av Toshiba 1983 gav den en bitrate på 3,1 Mbit/s. Senare utökades den till samma bitrate som koaxialkabeln upp till 125 Mbit/s.
Eftersom plastmaterialet i Toslink inte har samma transparens som glas blir skillnaden påtaglig mot glaskabeln. 
En rekommenderad längd för Toslink är upp till 10 meter. En Single Mode Duplex kabel klarar 40 Gbit/s på upp till 20 km avstånd.

Fråga: Är det egentligen någon hörbar ljudskillnad mellan optiska kablar?

Svar: Alltså, det rör sig om små skillnader men skillnaden varierar på den här nivån beroende på hur högupplöst din hifi-utrustning är, vilken upplösning dina högtalare kan erbjuda. Så det beror alltså på. Du som verkligen har sådan utrustning kan läsa vidare.

Till att börja med så har som nämnts ovan, Multi Mode en kärna på 50/52 μm medan Single Mode har en kärna på 5 μm. Sedan är höljet kring fibern lika tjockt på båda. Ett hårstrå är ca. 100 μm. Men en viktig detalj är glasfiberns olika kvalitet när man jämför, likaså hur skicklig man är på slipningen av ändarna. Den sökningen av det bästa i branschen  ingick i framtagandet av det bästa möjliga til LightCore. De som visade sig vara främst var Corning som är marknadsledande inom fiberoptisk kommunikation med sina drygt femtio års erfarenhet.
Sist men inte minns så är LightCore-kabeln armerad och klassad för användning i militärt bruk. Trots det är ligger den på en prisvänlig nivå i jämförelse.

Fråga: Det finns olika slipningar på kabeländarna. Jag associerar till pickupnålarnas olika slipnings-profiler. Förklara.

Svar: När man använder sig av en LC-kontakt handlar det om 
PC (Physical Contact), 
UPC (Ultra Physical Contact) och 
APC (Angle Physical Contact).

I PC-kontakten har ändarna som möts en 90° plan yta med en aning vinklade kanter. I mitten av ändarna träffar de tunna laserkärnorna (Core) varann.
I UPS-kontakten är det samma sak men med skillnaden att kanterna vinklar är djupare så den 90° ytan är mindre i omkrets. Det gör mötet mer exakt då luftlagret elimineras mer effektivt.
APC-kontakten skiljer sig genom att mötet sker i en något sned,  8° vinkel istället för 90°. Det gör det möjligt för även snäva anslutningar. Den slipningen används för sammanhang där förluster ska elimineras, som exempelvis vid överföringar i givna radiofrekvenser.

Fråga: Är fiberoptik framtidssäkert?

Svar: Majoriteten av data och säkerhetskommunikation är fiberbaserad. Inom audioöverföring som här används en promille av det som finns till hands. 
Miljarder kilometer fiberkabel ansluter städer, länder och kontinenter med varandra. Så jo den är en säker satsning.

Fråga: Det finns konverterare som har fibertråden integrerad medans vissa istället har en insticksmodul. Vad är bäst? Oftast den kompletta enheten med redan inbyggd sändare, avsedd för enklare applikationer, för användning i icke övervakad punkt-till-punkt-installationer.
Fördelen med SFP (Small Form factor Pluggable module) är att om man har en switch-enhet med flera ingångar, kan blanda Single Mode och Multi Mode beroende på vad som ska koppas in. Om kraven senare ökar och man behöver högre hastighet eller starkare laser för längre avstånd så är det bara att byta SFP-modul.

Fråga: Stämmer det att man behöver även signaldämpare vid kortare längder?

Svar: Det stämmer när man använder sändare som är anpassade för väldigt långa avstånd som 40 -80 km och om mottagaren är endast byggd för att klara 500 meter.
Vid en sådan felaktig matchning kan kommer inkommande lacers styrka vara allt för intensiv och kan i värsta fall skada mottagaren. Men sändare och mottagare i LightCore-setet är testade och perfekt anpassade till varandra och gjorda för upp till 20 Km, inte mer. Mer behövs ju inte i HiFi-sammanhang.

Fråga: Varför så enorma prisskillnader för SFP:er som egentligen gör samma sak?

Svar: Förutom olika konstruktionskvalitet på sådana och laserenheter så handlar det om förmågan att skyffla enorma mängder data på väldigt långa avstånd. De mest avancerade SFP-modulerna klarar duplex på upp till 800 GBit/s och skickar fyra (4) kanaler per kabel, kapabel att sända med 50 GBit/s per kanal. Sådana exemplar kan kosta över 100.000 SEK.

I LightCore-setet ingår en SFP modul från EtherWAN med extra påkostade komponenter och hög konstruktionskvalitet med temperaturkapacitet -40 till +85 grader celsius. En trygg produkt som lär fungera länge, länge.